Studio Edwin van der Heide
De Haagse Hogeschool Gerecombineerd
een locatiespecieke compositie voor de intreede van Jacco van Uden als lector change management bij de Haagse Hogeschool

De Haagse Hogeschool herbergt een enorm aantal verschillende master- en bacheloropleidingen in haar gebouwen. De entreehal van het hoofdgebouw is ontworpen als een plein waar de verschillende studenten, docenten en medewerkers elkaar ontmoeten en doorkruizen. De hal wordt omgeven door, en geeft daarmee uitzicht op, de verschillende (les)ruimtes en de hal wordt omgekeerd ook bekeken vanuit diezelfde (les)ruimtes. Toch is het moeilijk om inzicht te krijgen in de verschillende activiteiten die er zich rondom het plein en in de andere gebouwen afspelen.

De compositie ‘De Haagse Hogeschool Gerecombineerd’ beoogt de muren en ramen tussen de hal en de omliggende ruimtes (dit omvat idealiter alle andere ruimtes) weg te nemen door middel van geluid. Wat zich normaal gesproken ‘achter gesloten deuren’ afspeelt wordt nu het bronmateriaal voor een klankcompositie. De compositie beoogt niet een zo getrouw (evenredig) mogelijke representatie van de hogeschool te zijn maar maakt vooral gebruik van geluiden die specifiek of representatief zijn voor een bepaalde opleiding of dienst. Om dit te bereiken zijn studenten en medewerkers gevraagd om zelf opnames te maken die representatief en onderscheidend zijn voor hun opleiding, werk, plek, of ruimte. Het gaat hierbij juist om de verschillen tussen de geluiden: verschillen in dynamiek, dichtheid, ritme en klankkleur. Alles is mogelijk van stilte tot knetterhard geluid, van de menselijke stem tot machinaal geluid, etc., etc.

De verschillende geluiden zijn als bronmateriaal voor de compositie gebruikt. De geluiden ‘ontmoeten’ elkaar in de compositie en gaan een muzikale dialoog met elkaar aan. Wat op wat volgt, en wat met wat gecombineerd wordt, vormt het onderwerp van de compositie. De compositie is daarmee dan ook geen representatie maar een gerecombineerde interpretatie van de Haagse Hogeschool.

De luidsprekers voor de weergave van de compositie bevinden zich op twee hoogtes rondom het publiek in de entree hal. Het geluid komt hiermee ‘uit’ de omliggende ruimtes. In totaal wordt er gebruik gemaakt van 8 verschillende luidsprekerposities.

 

Stereo version of the octophonic composition. Duration: 6 minutes and 21 seconds. © Edwin van der Heide

 
credits
composition: Edwin van der Heide
commisioned by: Haagse Hogeschool - Jacco van Uden